”Projektityö on vaihtelevaa ja opettavaista”

Tarvittiin vain yksi täytekakku ja uusi työpaikka löytyi sen myötä

Oksaharjun Jounin eli Joudan tarina Notkialla alkaa oikeastaan täytekakusta. Sellaisesta oikein kermaisesta ja juhlavasta kekkereiden kruunusta, joita Joudan puoliso mielellään leipoo myös tutuille tarvittaessa. Tarinaan liittyy myös Joudan vanha työkaveri vuosien takaa. Hän oli valmistelemassa juhlia, ja totta kai paikalle tarvittiin myös kakku. Kun hän lopulta tuli noutamaan kakkua Joudan luota, niin Notkia IT tuli puheeksi.

– Kuulin, että Notkialle etsitään projektipäälliköitä. Päätin ottaa yhteyttä ja sitten asiat etenivätkin aika vauhdikkaasti. Parin kuukauden kuluttua aloitin Notkian projektipäällikkönä Tampereen kaupungin projektissa, jossa uusittiin servereitä. Tällöin elettiin vuoden 2018 elo-syyskuuta, Jouda muistelee.

Siitä lähtien hän on tehnyt projekteja eri asiakkaille. Isoin työmaa on ehdottomasti ollut terveydenhuollon projektit, joista viimeisimpänä valmistui potilastietojärjestelmä-Pegasoksen käyttöönotot Lempäälässä ja Akaassa.

Ulkoisen projektipäällikön työ on vaihtelevaa ja opettavaista

Jouda työskentelee Notkia IT:llä ulkoisena projektipäällikkönä. Se tarkoittaa, että hänen työssään asiakkaat ja projektit vaihtuvat tasaiseen tahtiin. Projektit ovat usein nopeatempoisia ja aikataulukriittisiä. Osa projekteista on nopeita pyrähdyksiä ja osa saattaa taas jatkua pitkäänkin. Vaihtelevuutta siis riittää.

Myös tavoitteet projektinhallinnalle vaihtelevat asiakkaittain. Joku saattaa painottaa taloushallinnon ja raportoinnin tärkeyttä projektinhallinnan käytännöissään, ja toinen saattaa taas painottaa ihmisten johtamisen merkitystä. Projektipäällikölle tämä tarkoittaa sitä, että häneltä vaaditaan vankan osaamisen lisäksi joustavuutta sopeutua erilaisiin tarpeisiin. Päämääränä kuitenkin on saada projekti onnistuneesti maaliin.

– Aina asiakkaalla ei ole omaa projektinhallintamallia. Silloin projektipäälliköllä on hyvinkin vapaat kädet tehdä projektia ja hän käytännössä rakentaa soveltuvan projektikulttuurin itse. Tällaiset projektit ovat mielenkiintoisia. Tykkään, kun on monta rautaa tulessa ja saa tehdä oikein kunnon projektityötä.

Jouda miettii, että yksi parhaista puolista ulkoisen projektipäällikön työssä on uusien asioiden kohtaaminen. Kun projektien asiasisällöt vaihtelevat laidasta laitaan, niissä on myös mahdollisuus oppia koko ajan lisää.

Projektinhallintakokemuksen lisäksi työssä kertyy runsaasti teknistä osaamista. Esimerkiksi nyt hän vastaa projektista, jossa vaaditaan Active Directory -osaamista ja sähköpostilaatikoihin liittyvää tietämystä. Seuraavassa projektissa saatetaan taas tehdä jotain täysin muuta.

– Jos jotain toivon, niin sitä, että projekteihin varattaisiin riittävästi aikaa projektinhallinnalle ja että ennen projektin aloittamista olisi jo dokumentoitu liiketoiminnalliset perusteet projektille. Silloin tiedetään, miksi projektia tehdään ja missä puitteissa. Usein se myös auttaa välttämään turhia projektien keskeytyksiä, joita myöskin tapahtuu.

Työrauhaa ja nuoruuden biisejä

Notkiaa Jouda kuvaa työpaikaksi, jossa saa vapaat kädet tehdä työtään ja jossa pidetään työntekijästä huolta.

– Edut Notkialla on hyvät, ja täällä annetaan porukan tehdä rauhassa hommia. Asiakasprojektit vievät valtaosan työajastani enkä välttämättä ajattele Notkiaa ihan joka päivä. Voin kuitenkin luottaa siihen, että saan Notkialta apua ja tukea tarvittaessa.

Vapaa-aikaa Jouda viettää perheen kanssa. Myös musiikin kuuntelu ja kitaralla musisointi rentouttavat.

– Minulla on vähän sellainen periaate, että työaika saa riittää töihin ja sitten jatketaan seuraavana päivänä. Viikonloppuna on mukava rentoutua viskilasin kera vähän vanhemman musiikin äärellä. Oon tainnut leikkisästi joskus todetakin, että 90-luvun puolivälin jälkeen ei ole tehty yhtään hyvää biisiä. Eli soittolistalla on omasta nuoruudesta tutut kappaleet.   

 

Lisää tarinoita notkialaisista löytyy seuraavasti:

Notkian IT projektinhallinta -palveluista löydät lisätietoja täältä.

Ja jos haluat mukaan Notkian porukkaan, niin kurkkaapa meidän ura-sivumme ja ole yhteydessä!

Tiina Rättö

Tiina Rättö

toimitusjohtaja

Blogista poimittua:

Ulkoiset projektipäälliköt: Myytit ja Totuudet

Usein ulkoisten projektipäälliköiden käyttämisestä yrityksen resursseina on erilaisia ennakkokäsityksiä, ehkä pelkojakin. Tässä artikkelissa tarkastelemme seitsemää yleistä väärinkäsitystä ja paljastamme, miten ulkoiset projektipäälliköt voivat tuoda lisäarvoa organisaatiollenne!

Esittelyssä Anne Talvitie

Projektipäällikkö Anne esittäytyy! Olen tehnyt jo useita vuosikymmeniä töitä projektinhallinnan parissa; liiketoiminta-alueet, projektien laajuudet ja tyypit ovat vuosien aikana toki paljon vaihdelleet, mutta pääasiassa projektini ovat olleet järjestelmien käyttöönottoprojekteja monitoimittajaympäristöissä.

Esittelyssä Marjo Corander

Esittelyssä Notkian vanhempi projektipäällikkö Marjo, joka on rautainen IT-alan ammattilainen usean kymmenen vuoden kokemuksella.

Meidän Notkia IT

  • Projektipäälliköt
  • Tekniset asiantuntijat
  • Suunnittelu ja konsultointi