Notkialla voi työskennellä myös osa-aikaisesti

Osa-aikainen työ? Miksipä ei!

Juokset päivät töissä ja illat ruokakaupassa, lasten ja omissa harrastuksissa ja missään välissä ei ole aikaa hengähtää? Olla vaan ja möllöttää. Haistella kukkia, kuopsia multaa ja tuijotella kuinka pilvet lipuvat horisontissa. Mitä kaikkea sitä tekisikään, jos olisi vaikkapa yksi ylimääräinen vapaapäivä joka viikko?

Meillä Notkialla kannustetaan työn ja vapaa-ajan tasapainoon ja välillä se tasapaino voi löytyä parhaiten lyhentämällä työaikaa. Tälläkin hetkellä useampi notkialainen työskentelee 80 %:lla työajalla. Mihin he aikansa käyttävät? Ja oletko pohtinut mihin itse käyttäisit ylimääräisen ajan?

Miksi Notkian myynnistä ja markkinoinnista vastaava Johanna teki lyhennettyä työaikaa?

– Tein 60–80 prosentin työaikaa parin vuoden ajan, kun opiskelin journalistiikkaa ja viestintää maisterin tutkintoon tähdäten. Opinnot vaativat läsnäoloa yliopistolla useampana päivänä viikossa. Käytännössä en olisi pystynyt edistämään opintoja ilman mahdollisuutta tehdä lyhyempää työviikkoa. Jos lyhennetty työaika ei olisi onnistunut, olisin joutunut jättämään työt hetkeksi kokonaan. Siksi oli tosi hienoa, että tällainen järjestely onnistui!

Lisääntynyt vapaa-aika pistää hetkeksi pään pyörälle

Työskentelen itse Notkian HR-päällikkönä osa-aikaisena ja ylimääräiset vapaat tunnit viikossa huimasivat suorastaan aluksi. Tuntui, että vain taivas on kattona ja mikä vain on mahdollista! Tai tältä se ainakin tuntui, kun aloin tekemään töitä 80 % työajalla. Nyt kun aikaa on kulunut, on päiviin vakiintunut jo sopivassa suhteessa olemista, urheilua ja perhe-elämää. Vaikka huimaus on loppunut, on kolmen päivän viikonloppu edelleen viikoittainen kiitollisuuden aihe.

Projektipäällikön töitä Notkialla tekevä Juuso aloitti hiljattain lyhennetyn työviikon tekemisen ja kertoo ajatuksistaan näin.

– Haluan tehdä lyhennettyä työaikaa, koska silloin jää enemmän aikaa vapaa-ajan aktiviteeteille ja työn ja vapaa-ajan balanssi on tällöin parempi. Lyhennetty työviikko on parantanut työssajaksamista huomattavasti! Viikonloput tuntuvat nykyään tosi pitkiltä, kun kahden päivän sijaan on kolme päivää aikaa tehdä omia juttuja.

Vapaata käytetään monipuolisesti

Entä mihin notkialaiset ovat ylimääräisen vapaa-ajan käyttäneet?

Minä käytän vapaapäivän treeneihin, kodin rästihommiin, lukemiseen, puutarhatöihin, leipomiseen, ystävien näkemiseen, hemmotteluhoitoihin… Mikä minäkin viikkona on ajankohtaista. Ainut mikä toistuu, joka viikko on treenit ja itsestä huolenpitäminen.

Juuso puolestaan käyttää vapaapäivän ahkerointiin metsässä.

– Käytän vapaapäivän metsätöihin. Ehtii tehdä niitä kunnolla ja saa hyvää liikuntaa toimistotyön vastapainoksi.

Johannalla taas vapaat hetket sijoittuivat pitkin viikkoa.

– Minulla ei ollut varsinaista vapaapäivää vaan töistä vapaat hetket sijoittuivat pitkin viikkoa. Nuo hetket tosiaan kuluivat luennoilla istumiseen tai harjoitustoimituksessa työskentelyyn. Opintojen loppuvaiheessa pystyin järjestämään opiskeluhommat siten, että pidin aina perjantait töistä vapaana. Silloin takapuoli oli tiiviisti penkissä ja urakoin gradua valmiiksi.

Pelkkää ruusuilla tanssimista(ko)

Ja koska elämä ei yleensä ole pelkkää ruusuilla tanssimista pitää lopuksi kysyä, että onko kaikki sujunut kuin tanssi. Onko lisääntynyt vapaa-aika ollut helppo sovittaa yhteen töiden kanssa?

Juuso, joka aloitti lyhennetyn viikon hetki sitten kommentoi, että töiden määrä ei ole ihan skaalautunut työviikon pituuteen ts. töitä on tällä hetkellä hieman liikaa.

– Päivät ovat venyneet vähän ylipitkiksi. Aika näyttää miten hyvin meneillään olevat projektityöt skaalautuvat uuteen työaikaan.

Johannalla puolestaan oli lyhennetty työaika opintojen takia ja hän kommentoi, että lyhennetty työviikko koetteli itsensä johtamisen taitoja.

– Työthän ei varsinaisesti vähene samassa suhteessa, kun työaika vähenee. Tai ainakaan minulle ei niin käynyt. Oli pitkälti itsestä kiinni, että osasi tunnistaa, mitkä ovat niitä tärkeitä hommia hoitaa ja mitkä jutut ehtivät jäädä hetkeksi odottamaankin. Välillä tässä onnistui hyvin ja välillä ei. Esimerkiksi, kun huomasi sähköpostissa asiakkaalta viestin tai puhelin soi työasioissa, aika helposti sitä siirtyi opiskelumoodista hoitamaan töitä. Ja hups, luento loppui ja itse oli keskittynyt suurimman osan aikaa töihin. Näitä sattui, mutta kyllä sitä myös oppi pitämään sähköpostin kiinni ja puhelimen laukussa, jotta antoi itselleen rauhan keskittyä opiskeluun. Silti liukumiakin kertyi aika paljon.

Allekirjoittaneella työt alkoivat suoraan lyhennetyssä moodissa, joten työkuormaa on varmasti ollut sen takia helpompi säätää sovittuun työaikaan sopivaksi. Välillä toki päivät venyvät, mutta pääasiassa työt saa hoidettua sovitussa ajassa ja hyvä niin.

Notkiat projektit, arki ja työsuhteet

Lyhennetylle työajalle on monia syitä, mutta asia, joka toistuu, on arjen saaminen sujuvaksi ja oman jaksamisen turvaaminen. Notkia haluaa pitää hyvää huolta työntekijöistään ja mahdollistaa osa-aikaisen työn tekemisen kaikille työntekijöilleen.

Mikäli kiinnostuit työskentelystä Notkialla suosittelen kurkkaamaan avoimet työpaikkamme täältä ja lukemaan lisää työskentelystä meillä alla olevista jutuista:

> Etätyömökki toi loman tuntua työviikon keskelle

> Notkialla kannustetaan sertifioitumaan projektipäälliköksi

> Notkia IT on perheystävällinen työpaikka

Annika Hovila

Annika Hovila

HR-päällikkö

Blogista poimittua:

Työn merkityksellisyys ja vaikuttavuus

Työ voi olla merkityksellistä, vaikka siihen ei suhtautuisi intohimoisesti. Riittää, että työhön sisältyy pieniä merkityksellisiä hetkiä ja suhtautuu siihen positiivisella asenteella. Merkityksellistä työtä ei voi määritellä yksiselitteisesti, koska jokainen kokee sen eri tavalla.

Notkian Kulttuurikirjanen

”Kulttuuri ei synny itsestään vaan sitä tulee johtaa” on joku viisas joskus sanonut ja siitä se ajatus sitten lähti, nimittäin Notkian ihka oman Kulttuurikirjasen kirjoittamiseen.

Halusimme koota kirjaseen ajatuksia siitä mitä asioita meillä arvostetaan, millainen kulttuurimme on ja minkälaiset työntekijät meillä yleensä viihtyvät.

Hiihtolomaviikko etätyömökillä

Kiitos Notkia IT! Tämä ajatus tuli mieleen ensimmäisenä iltana Vuokattiin saapumisen jälkeen, kun tavarat oli purettu autosta ja lihakset, sekä mieli rentoutettu saunassa. Edessä mukava viikko etätyömökillä, tällä kertaa kokonaan lomaillen.

Meidän Notkia IT

  • Projektipäälliköt
  • Tekniset asiantuntijat
  • Suunnittelu ja konsultointi