Etätyömökki toi loman tuntua työviikon keskelle

Notkialaisten etätyömökki löytyi Vuokatista

Alkuvuodesta 2022 Notkia IT tarjosi henkilöstöetuna etätyömökin viikoksi käyttöön kaikille halukkaille työntekijöilleen. Käytännössä mökin suunnittelu lähti liikkeelle jo viime syksynä, kun kyselyllä kartoitettiin halukkuutta lähteä mökille sekä toiveita mökin sijainnista. Kyselyn pohjalta etätyömökki päädyttiin vuokraamaan Vuokatista. Itse ilmoitin kyselyssä halukkuuteni lähteä mökille ja pääsin sinne toiveajankohtanani 22.-29.1.2022.

Olin mökillä yhdessä puolisoni ja koiramme kanssa. Mökki oli nimeltään Villa Koira, ja se sijaitsi parin kilometrin päässä Vuokatin rinteistä aivan hiihtoladun varrella. Mökin noin 85 m2 tarjosivat riittävästi tilaa kahden ihmisen yhdistettyyn etätyöskentelyyn ja lomailuun. Mökin varustetaso oli tyypillinen hiihtokeskusmökille – muun muassa tarvittava keittiövälineistö löytyi ja kuivauskaappi auttoi hiihtovaatteiden kuivattamisessa. Sen sijaan mökkiä ei oltu suunniteltu etätöiden tekoon ja työpisteiden sijoittelussa saikin käyttää hieman luovuutta.

Jokainen mökille lähtenyt notkialainen sai itse valita, minkä verran viikon aikana haluaa tehdä töitä ja minkä verran lomailla – mökin käyttötarkoitusta ei siis rajattu työnantajan puolesta. Itse tein jokaisena arkipäivänä töitä, mutta kokonaisuudessa viikon työaika jäi vähän vajaaksi normaaliin viikkotyöaikaan verrattuna.

Hiihtolatujen läheisyys ja hyvä kunto koetteli työmotivaatiota

Päivittäiseen työntekoon sijainnin vaihdolla ei ollut juurikaan merkitystä, koska työskentelen muutenkin lähes 100 prosenttisesti etänä. Jo ennen korona-aikaa Notkia antoi työntekijöidensä valita työskentelypaikkansa vapaasti, ja kun asiakaspalaveritkin ovat tyypillisesti usean eri organisaation välisiä Teams-kokouksia, ei työnteon sijainnilla ole merkitystä.

Työergonomiaan etätyömökillä sen sijaan oli heikentävä vaikutus. Siinä missä kotitoimiston työpisteellä minulla on käytössäni sähköpöytä ja lisänäyttö, Vuokatin etätyömökillä työnteko tapahtui pelkkää läppärin näyttöä hyödyntäen. Lisäksi minun työpisteeni sijaitsi mökillä pääosin sängyllä, joten myös työasento kärsi normaalista. Toisaalta etätyömökillä päivittäinen liikunta lisääntyi, joka osaltaan kompensoi huonontunutta työergonomiaa. Työmotivaatio puolestaan laski mökillä ollessa hieman, koska hiihtoladut olivat liian lähellä ja hyvässä kunnossa, minkä vuoksi työntekoon ei olisi malttanut keskittyä.

Vapaa-aikaa vietettiin luonnossa

Vapaa-aikaan Vuokatti tarjosi erinomaiset puitteet. Perheemme koira tarvitsi luonnollisesti saman määrän liikuntaa päivässä kuin kotonakin, mutta koiran lenkityksen päälle tuleva muun liikunnan määrä lisääntyi mökillä. Etätyöviikon aikana kävin hiihtämässä Vuokatilla neljä kertaa – jokaisella kerralla kohteeksi valikoitui Vuokatin vaaran kiertävä latuprofiililtaan vaativa 10 kilometrin lenkki, koska sen lähtöpiste oli parin sadan metrin päässä mökistämme. Viikoittainen hiihtomäärä kasvoi olennaisesti normaaliviikon 1-2 kertaan nähden.

Työviikkoa edeltäneenä sunnuntaina kävimme retkellä Hiidenportin kansallispuistossa. Yleensä sieltä esillä olevat mainoskuvat on otettu kesäaikaan, mutta maisemallisesti Hiidenportti oli upea myös talvella. Kiertämämme reitti ei ollut kilometreissä pitkä, mutta rasittavuudesta kilometrit eivät kerro mitään, kun toinen puoli reitistä oli lähes umpihankea lumen syvyyden ollessa noin polveen asti. Monin paikoin koiramme jättäytyi jonossa viimeiseksi, jotta sille olisi parempi polku valmiina.

Hiidenportin kansallispuiston ohella voin suositella myös Katinkullan kylpylää. Sen monipuoliset altaat ja saunaosasto tarjosivat rentouttavan kokemuksen keskellä viikkoa. Erityisesti nostan esiin Katinkullan monesta muusta kylpylästä erottavat savusaunan ja paljut, joissa ei myöskään ollut kävijöitä ruuhkaksi asti.

Etätyömökki tarjosi hyvän irtioton arkeen

Kokonaisuutena etätyöviikko Vuokatissa oli positiivinen kokemus ja paransi hyvinvointia. Viikon aikana huomasin, että työn ja loman raja ei ollut niin selkeä kuin kotona – tavallisuudesta poikkeavat aktiviteetit toivat loman tuntua työviikon keskelle. Etätyöviikko tarjosi hyvän irtioton normaalista arjesta ja tarjosi mukavaa vaihtelua kodin rutiineihin.

Lisää juttuja notkialaisten työarjesta löytyy seuraavasti:

> Kuntokampanjalla energiatasot kattoon

> Notkialla kannustetaan sertifioitumaan projektipäälliköksi

> Miten yhteisöllisyyttä rakennetaan etänä

> Olemme perheystävällinen työpaikka

Ja jos haluat mukaan Notkian porukkaan, niin kurkkaapa meidän ura-sivumme ja ole yhteydessä!

Juuso Koivula-Miina

Juuso Koivula-Miina

vanhempi projektipäällikkö

Blogista poimittua:

Työn merkityksellisyys ja vaikuttavuus

Työ voi olla merkityksellistä, vaikka siihen ei suhtautuisi intohimoisesti. Riittää, että työhön sisältyy pieniä merkityksellisiä hetkiä ja suhtautuu siihen positiivisella asenteella. Merkityksellistä työtä ei voi määritellä yksiselitteisesti, koska jokainen kokee sen eri tavalla.

Notkian Kulttuurikirjanen

”Kulttuuri ei synny itsestään vaan sitä tulee johtaa” on joku viisas joskus sanonut ja siitä se ajatus sitten lähti, nimittäin Notkian ihka oman Kulttuurikirjasen kirjoittamiseen.

Halusimme koota kirjaseen ajatuksia siitä mitä asioita meillä arvostetaan, millainen kulttuurimme on ja minkälaiset työntekijät meillä yleensä viihtyvät.

Hiihtolomaviikko etätyömökillä

Kiitos Notkia IT! Tämä ajatus tuli mieleen ensimmäisenä iltana Vuokattiin saapumisen jälkeen, kun tavarat oli purettu autosta ja lihakset, sekä mieli rentoutettu saunassa. Edessä mukava viikko etätyömökillä, tällä kertaa kokonaan lomaillen.

Meidän Notkia IT

  • Projektipäälliköt
  • Tekniset asiantuntijat
  • Suunnittelu ja konsultointi