Toimitusjohtajan katsaus Notkian vuoteen 2020

Notkian vuosi oli onnistunut koronakeväästä huolimatta

Notkian vuosi 2020 oli lopulta melkoisen onnistunut. Tilikaudelle teimme sellaisen muutoksen, että nykyään tilikautemme alkaa kesäkuusta ja päättyy seuraavan vuoden toukokuuhun. Koen henkisesti helpompana sen, että ensin tehdään pari kuukautta tappiota (Suomen kesä – oi miten ihanan tehoton aika tehdä konsulttibisnestä smile) ja sitten sieltä ponnistetaan ensin nollille ja sen jälkeen suunta onkin ylöspäin.

Koronakevät oli meillekin toki epävarmaa ja haastavaa aikaa. Etenkin aiemman tilikauden kaksi viimeistä kuukautta eli huhti-toukokuussa osa asiakkaista painoi paniikkinappulaa ja toimeksiannot keskeytyivät tai loppuivat kokonaan. Jouduimme reagoimaan tähän myös Notkian historian ensimmäisten lomautusten keinoin, mutta nämä jäivät onneksi osa-aikaisiksi ja lyhyiksi. Jo kesäkuussa tilanne näytti huomattavasti paremmalta. Usko tulevaan oli palautunut sekä asiakkaiden puolella että meillä itsellämme.

Alkuvuosi lukujen valossa

Toukokuussa päättynyt lyhennetty tilikausi jäi liikevaihdon osalta (1,26 M€) hieman tavoitteesta (1,35 M€) lähinnä juuri noiden muutamien huonojen kuukausien takia. Toiminta säilyi edelleen kannattavana tuottaen noin 10 % voittoa. Tilikaudelle asetetuista muista tavoitteista saavutettiin muun muassa Efecte-liiketoiminnan kääntäminen kannattavaksi ja keskimääräisen laskutusasteen nostaminen. Myös projektinhallinnan sertifikaatteja suoritettiin kiitettävästi työntekijöidemme toimesta.

Konsultit lomailivat ansaitusti heinäkuun, ja osa otti vielä hieman extraakin vaihtaen lomarahat lisälomiin. Se oli varmasti tarpeen, sillä kaikki odottivat, että syksystä tulee kiireinen. Kesä-elokuulle olimme laittaneet melko maltillisen liikevaihtotavoitteen (230 000 €), joka kuitenkin ylittyi lomista huolimatta selkeästi ollen 296 000 €. Lisäksi ilahduttavaa oli, että kesän osalta pääsimme miltei nollatulokseen eli emme joutuneet lähtemään syksyyn ja talveen pitkältä takamatkalta.

Syksyllä vauhti kiihtyi

Syys-marraskuussa puskettiin sitten töitä oikein kunnolla. Korona kiihdytti asiakkaiden digitalisaatiotarpeita. Osaavista it-projektipäälliköistä ja asiantuntijoista tuntui olevan jopa pulaa. Tekijöiden utilisaatioaste oli tosi korkea, ja taisimme tehdä Notkian historian parhaimpia kuukausia laskutettavien tuntien osalta.

Liikevaihtotavoite tälle kvartaalille oli asettettu melko korkeaksi  (460 000 €), mutta sekin ylitettiin liikevaihdon ollessa noin 480 000 € ja toiminnan jatkuessa tavoitteiden mukaisesti kannattavana. Koko tilikaudelle tavoitteenamme on päästä 1,6 M€ liikevaihtoon noin 10 % tuloksella, ja tällä hetkellä olemme menossa hyvää vauhtia tätä kohden.

Tilikauden ensimmäisellä puoliskolla liikevaihto jakaantui projektinhallinnan liiketoiminta-alueelle (68 %), IT-asiantuntijoihin (22 %) ja ITSM-palveluihin (10 %). Näistä projektinhallinta ja ITSM/Efecte kasvoivat selkeimmin viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Asiakasnäkökulmasta katsottuna suurin osa liikevaihdostamme eli noin 65 % tulee edelleen julkiselta sektorilta ja noin 35 % isoilta yksityisiltä yrityksiltä.

Henkilöstömuutosten osalta liikehdintää tapahtui muun muassa muutaman uuden alihankkijan muodossa. Lisäksi ensi vuoden alussa meillä aloittaa kaksi uutta projektiosaamisen asiantuntijaa. Saimme joukkoomme työssäoppimaan koulun ohella myös HR-päällikkö Annika Hovilan, joka tulee vahvistamaan ja kehittämään tämän puolen osaamistamme. Toivotamme kaikki uudet lämpimästi tervetulleiksi Notkian iloiseen joukkoon!

Kehityshommaa ja toiminnan ryhtiin laittamista

Markkinoinnin ja myynnin puolella vuosi on ollut vallan tehokas. Viime talvena työstimme markkinointisuunnitelmaa, jonka pohjalta totesimme selkeän tarpeen nettisivujen uusimiselle sekä tehokkaammalle CRM-järjestelmälle. Uudet sivut saatiin toukokuussa ulos ja ne mahdollistavat nyt Hubspotin kanssa hienosti erilaiset sisältömarkkinoinnin keinot sekä entistä selkeämmän liidien, diilien ja asiakassuhteiden käsittelyn.

Yhtenä painopisteenä vuodelle olivat myös hallitustyöskentelyn tehostaminen ja strategia-asiat. Kouluttauduimme aihepiirin parissa ja loppuvuodesta toimarin postilaatikkoon kolahtikin HHJ-diplomi todistuksena suoritetusta Hyväksytty hallituksen jäsen –tutkinnosta. Hallitukselle luotiin vuosikalenteri ja perustettiin erillinen johtoryhmä, jotta hallitus muistaisi keskittyä siihen, mihin sen kuuluu keskittyä.

Strategiaa työstettiin myös syksyn aikana ja liiketoimintasuunnitelma lyötiin yksiin kansiin. Ensi vuoden aikana on tarkoitus vielä tehokkaammin hyödyntää ulkopuolisia neuvonantajia hallituksen sparraajina sekä jatkaa strategian parissa pilkkoen tavoitteita yhä pienemmiksi, hahmotettavimmiksi osiksi ja käyden niistä keskusteluja henkilöstön kanssa.

Tavoitteena kasvaa ja olla hyvä työpaikka tekijöilleen

Me Notkialla uskomme, että ajatusmalli on vaihtumassa työn antajasta työn ostajaksi – haluamme tarjota lämpimän ja turvallisen nuotiopaikan diginomadeille, jotka karussa maailmassa vaeltavat sopivia toimeksiantoja etsien. Uskomme, että digitalisaatio etenee vauhdilla, ja työn sisältö sekä merkitys tulee olemaan tekijöilleen entistä tärkeämpää. Samalla vaaditaan vahvaa itseohjautuvuutta ja itsensä johtamista. Meidän Notkialla pitää keksiä keinot tukea näitä entistä paremmin.

Ensi vuonna panostus tulee siis olemaan työnantajamielikuvan ja yrityskulttuurin lisäksi myös asiakaspohjan laajentamisessa ja modernissa johtajuudessa – kasvun mahdollistamiseksi näitä kaikkia tarvitaan. Haasteena näemme muun muassa sen, miten meillekin tärkeä julkinen sektori pystyy varmistamaan osaavien tekijöiden saatavuuden tilanteessa, jossa kilpailu osaajista kiristyy. Omalta osaltamme yritämme vastata tähän haasteeseen tarjoamalla edelleen asiantuntevia, työstään innostuneita ja projektit maaliin vieviä osaajia.

Tiina Rättö

Tiina Rättö

toimitusjohtaja

Blogista poimittua:

Työn merkityksellisyys ja vaikuttavuus

Työ voi olla merkityksellistä, vaikka siihen ei suhtautuisi intohimoisesti. Riittää, että työhön sisältyy pieniä merkityksellisiä hetkiä ja suhtautuu siihen positiivisella asenteella. Merkityksellistä työtä ei voi määritellä yksiselitteisesti, koska jokainen kokee sen eri tavalla.

Notkian Kulttuurikirjanen

”Kulttuuri ei synny itsestään vaan sitä tulee johtaa” on joku viisas joskus sanonut ja siitä se ajatus sitten lähti, nimittäin Notkian ihka oman Kulttuurikirjasen kirjoittamiseen.

Halusimme koota kirjaseen ajatuksia siitä mitä asioita meillä arvostetaan, millainen kulttuurimme on ja minkälaiset työntekijät meillä yleensä viihtyvät.

Hiihtolomaviikko etätyömökillä

Kiitos Notkia IT! Tämä ajatus tuli mieleen ensimmäisenä iltana Vuokattiin saapumisen jälkeen, kun tavarat oli purettu autosta ja lihakset, sekä mieli rentoutettu saunassa. Edessä mukava viikko etätyömökillä, tällä kertaa kokonaan lomaillen.

Me ollaan niitä
ammattilaisia.

Meidän Notkia IT

  • Projektipäälliköt
  • Tekniset asiantuntijat
  • Suunnittelu ja konsultointi