Kannamme huolta ilmastosta ja ympäristöstä

Haluamme Notkialla tehdä osamme puhtaan tulevaisuuden puolesta ja tehdä ekologisia valintoja toimissamme. Puiden istuttaminen on pieni vaiva istuttajalle, mutta sen merkitys tulevaisuuteen on suuri. Metsä toimii noin sadan vuoden ajan hiilinieluna eli kasvaessaan puut sitovat ilmakehästä hiilidioksidia, joka on ilmastonmuutoksen suurin aiheuttaja. Jokainen istutettu puu hidastaa ilmastonmuutosta tehokkaasti.

Tällä hetkellä tutkimukset kertovat, että maapallon ilmasto on lämmennyt liki asteen verran 1800-luvun lopun jälkeen. Mannerjäätiköt ovat pienentyneet, valtamerten pinta noussut ja vesi on lämmennyt. Monilla alueilla rankkasateet ovat lisääntyneet ja toisaalta ankarat kuivuuskaudet ovat pidentyneet. Ilmasto-opas-sivustolta löytyy lisätietoja ilmaston muuttumisesta.

Tällaisten muutosten äärellä omat mahdollisuudet vaikuttaa tuntuvat helposti pieniltä. Mutta puiden istuttaminen on konkreettinen keino taistella ilmastonmuutosta vastaan. Me notkialaiset käytimme yhden iltapäivän puiden istuttamiseen keväällä 2022.

Puita istuttamalla ilmastonmuutosta vastaan

Sopiva kohde puiden istuttamiselle löytyi Kanta-Hämeestä. Alueelta oli hakattu metsää ja tätä aukkoa menimme porukalla paikkaamaan. Ennen istutusta maaperä oli koneellisesti käännetty eli mätästetty, jotta taimet saisivat mahdollisimman hyvän alun kasvulle.

Istutettaviksi taimiksi oli valittu lehtikuusta ja visakoivua. Kaiken kaikkiaan taimia oli noin 700 kappaletta. Istuttamisessa apuna käytettiin pottiputkia, jotta taimi saatiin riittävän syvälle maaperään. Päivä oli lämmin ja heti kun hiki nousi pintaan, itikat löysivät paikalle. Se ei kuitenkaan haitannut istutustyötä liikaa, vaan taimet saatiin kunnialla maahan.

Työskentely jatkui muutaman tunnin verran. Välillä oli pidettävä juomatauko, koska kosteita paakkutaimia täynnä oleva taimikori painoi yllättävän paljon. Vaikeakulkuinen maastokin laittoi notkialaiset puuskuttamaan. Fyysisen työn tekeminen metsässä oli silti mukavaa vaihtelua läppärin äärellä istumiseen.

Taimet lähtivät vauhdikkaaseen kasvuun

Kun istutustyö oli tehty, hakattu alue oli täynnä merkkikeppejä. Itse taimet olivat niin pieniä, etteivät ne erottuneet maastosta kovinkaan hyvin. Yllättävän nopeasti taimet kuitenkin lähtivät kasvuun. Neljä kuukautta istuttamisen jälkeen taimet olivat jo puolimetrisiä ja erottuivat maastosta hyvin.

Hirvetkin ovat laittaneet taimet merkille ja käyneet maistelemassa osaa taimia. Nyt taimet on käsitelty lampaanrasvalla, joka haisee sorkkaeläinten nenään ikävältä ja saa taimet myös maistumaan pahalta. Toivottavasti se suojaa taimikkoa hirvien herkutteluhetkiltä.

Millaisia vaikutuksia saimme aikaan?

Luken raportin mukaan yksi taimi sitoo elinkaarensa aikana 594 kg hiilidioksidia. Jos kaikki 700 taimea pääsevät kasvussaan vauhtiin, siitä syntyvä metsikkö sitoo yhteensä 415 800 kg hiilidioksidia. Jos yhden henkilön hiilijalanjälki on 10 000 kg vuodessa, niin näillä luvuilla laskettuna sidoimme istutustyöllä noin 41 henkilön vuodessa aiheuttaman hiilijalanjäljen verran hiiltä. Omaa hiilijalanjälkeä voi arvioida esimerkiksi Sitran elämäntapalaskurilla

Hiilijalanjäljen kompensoinnin lisäksi Notkialla tehdään myös muita toimia puhtaan tulevaisuuden puolesta. Olemme järjestäneet esimerkiksi tempauksia roskien keräämiseen luonnosta. Lyhyen noin puolen tunnin roskalenkin aikana yksi notkialainen on kerännyt noin pussillisen verran roskia pois luonnosta. Jotkut ovat saaneet kasaan saalista jopa parin roskapussin verran tuossa ajassa.

Ekologisuus on myös mielessä hankintoja tehdessä. Mietimme tarkasti, mitä hankitaan ja mistä. Kierrätämme myös jätteitä. Pienistä päivittäisistä asioista kertyy yllättävän paljon tekoja, joilla on merkitystä tulevaisuuteen. Mitä sinä voisit tehdä puhtaamman luonnon puolesta?

Kurkista meidän Instaan. Sieltä löydät videon, jonka avulla pääset mukaan istutustunnelmiin.

Tiina Rättö

Tiina Rättö

toimitusjohtaja

Blogista poimittua:

Notkian Kulttuurikirjanen

”Kulttuuri ei synny itsestään vaan sitä tulee johtaa” on joku viisas joskus sanonut ja siitä se ajatus sitten lähti, nimittäin Notkian ihka oman Kulttuurikirjasen kirjoittamiseen.

Halusimme koota kirjaseen ajatuksia siitä mitä asioita meillä arvostetaan, millainen kulttuurimme on ja minkälaiset työntekijät meillä yleensä viihtyvät.

Hiihtolomaviikko etätyömökillä

Kiitos Notkia IT! Tämä ajatus tuli mieleen ensimmäisenä iltana Vuokattiin saapumisen jälkeen, kun tavarat oli purettu autosta ja lihakset, sekä mieli rentoutettu saunassa. Edessä mukava viikko etätyömökillä, tällä kertaa kokonaan lomaillen.

Esittelyssä tehopakkaus Tuija Soukkio

Tuija on todellinen ratkaisukeskeinen projektipäällikkö, joka yhdistää tehokkuuden, jämäkkyyden ja selkeän kommunikaation. Tuija on vakuuttunut siitä, että parhaat tulokset saavutetaan yhdessä tekemällä, ja hän pyrkii levittämään tätä yhteistyön henkeä myös muihin projekteissa mukana oleviin. 

Meidän Notkia IT

  • Projektipäälliköt
  • Tekniset asiantuntijat
  • Suunnittelu ja konsultointi