Etätyöfirma Notkia IT ponnisti Great Place To Work -kilpailun kärkikymmenikköön – menestyksen takeena vahva virtuaalinen yhteisöllisyys

Tiedote 8.5.2023

Informaatioteknologia-alan yritys Notkia IT saavutti vuoden 2023 Suomen Parhaat Työpaikat™ -listauksessa 7. sijan pienten yritysten sarjassa. Työyhteisö tekee töitä etänä yli 10 paikkakunnalla, mutta silti 100 prosenttia työntekijöistä kokee työpaikan olevan aidosti yhteisöllinen.

Notkia IT on ollut yrityksen perustamisesta lähtien etätyöorganisaatio, jolle paikkariippumaton työnteko on tuntunut itsestäänselvältä. Vuonna 2010 etätyökulttuuri ei ollut vielä niin yleistä kuin nykyään, joten notkialaiset kokivat tuolloin olevansa eräänlaisia diginomadeja edellä aikaansa.

Yritys laittoi pystyyn fyysisen toimiston vasta reilut viisi vuotta sitten Tampereelle.

”Etätyön toimintatavat ovat olleet meillä aina olemassa, joten korona-aikanakaan meidän ei tarvinnut ottaa minkäänlaista digiloikkaa”, Notkia IT:n toimitusjohtaja Tiina Rättö kertoo.

Vahvan etätyökulttuurin ansiosta yritys on saanut rekrytoitua itsenäisiä ja itseohjautuvia IT-alan ammattilaisia. Työntekijät ovat Rätön mukaan yrittäjämäisiä, mutta heillä on silti työyhteisön ja kuukausipalkan luoma turva.

Great Place To Work -arvioinnin mukaan 95 prosenttia yrityksen työntekijöistä sanoo yrityksen olevan kokonaisuudessaan todella hyvä työpaikka. Tyypillisessä suomalaisessa yrityksessä vastaava luku on 38 prosenttia.

”Etätyön ansiosta Notkia IT:n kulttuuri on jo alusta lähtien muotoutunut vapaaksi ja perustuu siihen, että työntekijöihimme on vahva luotto. Sijainti koituu harvoin työn tekemisen esteeksi, ja tätä kulttuuria haluamme vaalia jatkossakin”, Rättö vakuuttaa.

Itsenäisyys ja vapaus tehostavat työntekoa

Menestys Great Place To Work -kilpailussa tuli Rätölle ja koko yritykselle positiivisena yllätyksenä. Hän näkee, että työntekijöitä miellyttää etenkin itsenäinen työnkuva, joustamisen mahdollisuudet sekä vapaus valita, missä, milloin ja miten töitään tekee.

”Asiakasprojektit määrittelevät pitkälti työpäivän kulun. Meillä ei siis tarvitse olla töissä esimerkiksi kello 9–15 välillä, vaan vaikkapa kuntosalille voi mennä keskellä päivää.”

Työntekijöiden on myös mahdollista tehdä joustavasti esimerkiksi 80-prosenttista työaikaa tai rytmittää opiskelut ja työt sujuvasti yhteen. Töitä voi tehdä niin kotona, toimistolla, asiakkaan luona kuin muussa hyväksi havaitussa paikassa.

Etenkin tasa-arvoisuus, oikeudenmukaisuus ja välittäminen korostuivat yrityksen työntekijöiden vastauksissa. Notkia IT panostaakin siihen, että työntekijöitä osallistetaan yhteiseen päätöksentekoon ja jatkuvaan kehitystyöhön.

”Erittäin laajojen työntekijäetujen lisäksi huolehdimme siitä, että perusprosessit ovat aina kunnossa. It-alalla on nyt työntekijöiden markkinat. Meidän pitää uudistua jatkuvasti, jotta voimme olla entistäkin parempi ja houkuttelevampi työpaikka”, Rättö mainitsee.


Virtuaalista yhteisöllisyyttä etätyöorganisaatiossa

Notkia IT:llä on tällä hetkellä 22 työntekijää, jotka työskentelevät yli kymmenellä paikkakunnalla. Väkeä on Tampereen ja sen lähikuntien lisäksi ympäri Suomen.

Yritys ei etätyökulttuuristaan huolimatta profiloidu vuokratyöfirmaksi, jossa kukaan ei tunne toisiaan. Yhteisöllisyydestä pidetään huolta ennen kaikkea virtuaalisesti. Yrityksellä on aktiivinen Slack-keskustelualusta, jossa jaetaan kuulumisia, kysellään neuvoa ja tiedotetaan asioista.

”Lisäksi järjestämme etäkahvipalavereja, työntekijöiden ja projektien esittelykierroksia, yhteisiä infotilaisuuksia, lyhyitä koulutuksia ja virkistyspäiviä. Osallistuminen on kuitenkin yleensä täysin vapaaehtoista, koska haluamme olla joustavia ja antaa vapauden valita.”

Yhteisöllisyyden saavuttaminen ei ole aina helppoa etätyöyrityksessä. Silti Notkia IT saavutti Great Place To Work -listauksessa 100-prosentin tyytyväisyyden yhteisöllisyydessä ja 95-prosentin tyytyväisyyden yhteistyössä. Monissa asioissa on siis onnistuttu, Rättö iloitsee.

”Jatkamme kehittymistä ja kehittämistä eri osa-alueilla ja pyrimme tarjoamaan jatkossakin varteenotettavan vaihtoehdon ja omannäköisen työpaikan it-alan ammattilaisille.”

Lue lisää Suomen Parhaat Työpaikat™ 2023 -listauksesta.

Lisätiedot ja yhteydenotot:

Tiina Rättö
toimitusjohtaja, osakas

tiina.ratto@notkiait.fi
+358 50 486 7917

Kirjoittaja:
Nelli Leppänen
Mandariinimedia

Tiina Rättö

Tiina Rättö

toimitusjohtaja

Blogista poimittua:

Tilikaudelta torjuntavoitto

Toukokuun lopussa päättyi Notkia IT:n 14. tilikausi. Strategiamme mukaan tavoitteena oli saavuttaa maltillista ja kannattavaa kasvua aiempien vuosien tapaan. Edellisvuonna olimmekin päässeet liikevaihdossa kerralla huimaan yli 50% kasvuun, joten odotukset ja tavoitteet olivat melko korkealla (n. 3,2me liikevaihtoa 10% tuloksella), mutta valitettavasti näin hienoihin lukuihin ei tällä kertaa päästy.

Esittelyssä Juha Siukonen – Järjestelmällisyys ja säännönmukaisuus auttavat pitämään langat käsissä!

Juha on projekteissa tavoitehakuinen ja osaa vaatia sekä projektitiimiltä tuloksia että johdolta tavoitelinjaukset ja pääsääntöisesti hommat ovatkin edenneet aikuisten kesken puhumalla kokonaan ilman piiskaamista. Sen lisäksi, että projektipäällikkö katsoo, että asiat etenevät, on yksi tärkeä rooli Juhan mukaan myös tiimin suojaaminen projektiin kuulumattomilta muutoksilta eli työrauhan turvaaminen.

Projektipäällikkötyön ostaminen palveluna

Yksi tapa saada projektit kunnialla maaliin, on hankkia ulkopuolinen projektipäällikkö johtamaan niitä. Siksi olemme pohtineet puolestasi, mitä hyötyjä voi odottaa saavansa oman yrityksen ulkopuolelta ostetulta projektipäälliköltä.

Työn merkityksellisyys ja vaikuttavuus

Työ voi olla merkityksellistä, vaikka siihen ei suhtautuisi intohimoisesti. Riittää, että työhön sisältyy pieniä merkityksellisiä hetkiä ja suhtautuu siihen positiivisella asenteella. Merkityksellistä työtä ei voi määritellä yksiselitteisesti, koska jokainen kokee sen eri tavalla.

Meidän Notkia IT

  • Projektipäälliköt
  • Tekniset asiantuntijat
  • Suunnittelu ja konsultointi