Case: Sydänsairaala – Uuden Sydänsairaala Novan IT-osuus oli riskialtis hanke, jossa onnistuttiin hyvin

Sydänsairaala Nova -hanke vietiin läpi osana isompaa muutosta

Vuoden 2020 päättyessä massiivinen Sydänsairaala Nova -hanke oli jo kovassa vauhdissa. Hankkeessa Sydänsairaalan toiminta laajentui Keski-Suomen keskussairaalaan, joka samaan aikaan kävi läpi perustamisensa jälkeistä suurinta muutostaan. Keskussairaala oli muuttamassa uuteen rakennuttuun sairaala Novaan ja Sydänsairaala otti siellä vastuun Keski-Suomen sairaanhoitopiirin sydänpotilaiden hoidosta.

Notkian vanhempi projektipäällikkö Juuso Koivula-Miina toimi hankkeessa Sydänsairaalan hankepäällikkönä vastaten sen IT-osuudesta. Hankkeen omistajana oli Sydänsairaalan kehitysjohtaja Janne Hulkkonen.

Hankkeen IT-osuuteen liittyi useita tietojärjestelmiä, toimittajia ja projekteja

Aikataulu oli tiukka. Päätös hankkeen toteutumisesta tehtiin 4.12.2020 ja samalla päätettiin, että Sydänsairaala Nova aloittaa toimintansa 1.2.2021. Tässä yhteydessä noin 80 työntekijää siirtyi Keski-Suomen sairaanhoitopiiriltä Sydänsairaalalle. Sen lisäksi hankkeeseen liittyi useita tietojärjestelmiä, toimittajia ja projekteja.

Hanke sisälsi paljon toiminnallisia riskejä, joiden olemassaolo tiedostettiin.

– Hanketta vietiin sujuvasti läpi tilanteessa, jossa paikallisten toimittajatahojen sekä muutoksen pyörteissä olevan henkilökunnan työjonot olivat äärimmilleen kuormitettua jo heti lähtötilanteessa. Hanke sisälsi paljon toiminnallisia riskejä, joiden olemassaolo tiedostettiin, Hulkkonen kertoo.

Ihan kaikkea toiminnalle tärkeää ei tarvinnut perustaa alusta asti, koska Sydänsairaala pyrkii hyödyntämään paikallisia tietojärjestelmiä ja IT-infraa aina kun mahdollista.

– Sydänsairaala Novan osalta se tarkoitti sitä, että työasemat ja matkapuhelimet tulivat pääosin Keski-Suomen sairaanhoitopiiriltä, kuten myös pääosa käytettävistä tuotantojärjestelmistä. Tarvittiin kuitenkin käyttöön tietyt Sydänsairaalan omat tuotantojärjestelmät, kuten myös HR-järjestelmät ja työajanseurantaratkaisu. Lisäksi joidenkin erityistehtävien hoitoon tarvittiin Sydänsairaalan työasema, jonka vuoksi myös Sydänsairaalan työasemaverkko täytyi ulottaa Sydänsairaala Novaan, Koivula kertaa projektia.

Hanke meni maaliin onnistuneesti

Hankkeessa onnistuttiin monella tasolla. Esimerkiksi vaikka riskejä oli, niin niiden eskaloitumiselta vältyttiin. Hulkkonen kuvaa, että projekti johdettiin läpi ratkaisuhakuisesti, eikä ongelmalähtöisyyttä esiintynyt. Asenteet eivät missään tilanteessa nousseet esteeksi asioiden edistämiselle.

Positiivista oli myöskin se, että hanke pysyi kokonaiskustannuksiltaan arvioiduissa raameissa.

– Mielestäni tämä johtui pitkälti valitusta proaktiivisesta toimintatavasta ja kommunikaatiokanavien tehokkaasta käytöstä. Välttämättömyyden tunne toimi työkaluna tuottaen painetta ratkaisutuotantoon, Hulkkonen miettii.  

Kokonaisuudessaan hanke meni Hulkkosen mielestä maaliin onnistuneesti.

– Vaikka hankkeen lähtötilanne oli epävarma ja aikataulut tiukkoja, niin hankkeen läpivienti onnistui hyvin. Positiivista oli myöskin se, että hanke pysyi kokonaiskustannuksiltaan arvioiduissa raameissa.

Myös projektipäällikkö Juuso Koivula-Miina kehuu projektia sekä yhteistyötä asiakkaan ja sidosryhmien kanssa.

– Kireässä aikataulussa toteutettavalla ulkoisen projektipäällikön johtamalla hankkeella on edellytykset onnistua, kunhan tietyt reunaehdot toteutuvat. Ulkoinen projektipäällikkö ei ratkaise kaikkea, vaan asiakasorganisaation avainhenkilöiltä vaaditaan myös aikaa hankkeelle. Sitä oli tässä projektissa riittävästi. Lisäksi hankkeen tavoitetila pitää olla selvillä ja yksittäisiä päätöksiä pitää kyetä peilaamaan siihen. Kireässä aikataulussa toimittaessa ei voida lähteä minimoimaan kaikkia kustannuksia vaan tarkoituksenmukaiset kustannukset on syytä hyväksyä, kuten tässä projektissa tehtiin.

 

Lisää Juuso Koivula-Miinan ajatuksia Sydänsairaala Nova hankkeesta voit lukea täältä.

Kaipaatko projektipäällikköä avuksesi? Lue lisää Notkian IT-projektinhallintapalveluista täältä tai ota yhteyttä ja kerromme lisää.

Lisää referenssitarinoita löydät täältä.

Pysy kuulolla ja tilaa uutiskirje

Kerromme mielellämme
lisää projektista.
Otahan yhteyttä
Tiina Rättö

Tiina Rättö

toimitusjohtaja

Kiinnostuitko?

Meiltä räätälöityjä
IT-asiantuntijapalveluita